söndag 29 december 2013

Lakritskola


Årets julgodis verkar vara lakritskolan. Var och varannan människa jag stöter på pratar om sin variant med något litet lystet i blicken. Och så även jag... Det är första gången jag gör lakritskola, men jag lovar att det inte är den sista. Ett så enkelt recept och ett SÅ GOTT resultat! Lite seg i början (akta tänderna!), och med en gudomlig eftersmak. Det är verkligen en given succé. Dessutom ger receptet en stor sats, så de räcker lääänge.
 
Till kolan behövs en hård lakritsstång som ska krossas. Jag hittade såna på apoteket. Annars går det säkerligen att bytas ut mot krossat lakritsgodis som turkisk peppar eller färdigköpt lakritspulver.

Du behöver:
5 dl grädde
500 g strösocker
5 msk sirap
2 msk flytande glykos
30 g smör
50 g lakritsstång (krossas i mortel)

Gör så här:
Alla ingredienser kokas ihop på ganska hög värme. Rör inte för ofta.
Gör kolaprovet - häll några droppar smet i en skål med kallt vatten. Forma till en kula. Känns den seg och vattnet förblir nästan klart är kolan färdig. Termometern ska visa 120 grader. Det tar ca 30-40 minuter.

Bred ut den färdiga smeten i en långpanna på smörat papper. Skär eller klipp i bitar, snurra in i papper eller cellofan. Kan även fyllas i knäckformar.

Inga kommentarer: