måndag 30 januari 2012

Holy sweet!

I helgen var det flott invigning av Holy sweet på Artillerigatan 56 på Östermalm i Stockholm, och vi var där. I Linda och Christinas fina butik kan du köpa deras fantastiska, goda, vackra och lyxiga bakverk. Perfekt när du vill unna dig eller någon annan något extra. Så har du möjlighet - gå dit!!

måndag 23 januari 2012

Honungskakor

Blev sötsugen och hittade det här receptet på snabb-bakade kakor här.

Du behöver:
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk flytande honung
½ tsk bikarbonat
2 dl vetemjöl

Gör så här:
Blanda smör och socker (det går bra att använda flytande smör om man vill). Rör i honung och vaniljsocker och sist vetemjölet blandat med bikarbonat. Forma till strängar och platta ut på smord plåt. Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter. Skär i sneda remsor och låt svalna.

torsdag 19 januari 2012

Semlor

Det är förvisso en månad kvar till fettisdagen, men det där med dagar är ju bara detaljer ;)
Gör man minisemlor kan man dessutom ta två...

Du behöver:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker
1-2 tsk stött kardemumma
1 ägg
1,5- 1.6 l vetemjöl

vispad grädde
florsocker
fyllning (t ex mandelmassa, äppelmos eller vaniljkräm)

Gör så här:
Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma, ägg och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Baka ut till släta bullar, den storlek du vill ha. Min deg räckte till 16 stora och ca 20 små semlor. Jäs 20-30 minuter.

Grädda i mitten av ugnen. Ca 15 minuter i 200-225 grader för de större och ca 10 minuter i 225-250 grader för de små.

torsdag 12 januari 2012

Syltgrottor

I dag är det en riktig ruskdag med blåst och snöblandat regn som piskar mot rutan. Både jag och yngste sonen är hemma och kurerar våra förkylningar och oavsett vad jag råkade lova på nyårsafton så känns det lite, lite bättre med en liten, liten kaka till kaffet - trots att det är mitt i veckan. Och jag behövde inte ens baka själv. Det hade mina fina barn redan hjälpt till med. Receptet på syltgrottor hittar du här.

onsdag 4 januari 2012

Marängsnittar

Det här är några utav mina favoritsmåkakor just nu. Marängsnittar. Med en klassisk mördeg i botten och en frasig maräng ovanpå. Mums! Inte de allra vackraste kakor man kan skåda, men väldigt goda. Dessutom väldigt lätta och snabba att göra!

Receptet hittar du här.